EUD- ראשי תיבות של European Union of Deaf- האיחוד האירופי של החרשים. הארגון מוכר על ידי מוסדות האיחוד האירופי- הנציבות, המועצה והפרלמנט האירופי ורוב התקציב בא מהם. הארגון מונה 27 מדינות חברות ושישה חברות נלוות וביניהן ישראל. האיחוד האירופי מונה 715 אלף חרשים ברחבי אירופה. מטה הארגון שוכן בבריסל, בלגיה. נשיא הארגון, מרקו יוקינן הפיני וחברי הנהלת הארגון נבחרים אחת לארבע שנים ותפקידם להתוות את מדיניות הארגון. מנכ"ל הארגון אדם חרש בשם מארק ויט'לי מבריטניה מיישם את המדיניות ויחד איתו צוות של עובדים חרשים ושומעים.
תקציב הארגון בא מתקציב האיחוד האירופי וממיסי חבר. מטרותיו לקדם סוגיות הקשורות לחרשים ברחבי אירופה. סוגיות כמו הכרת שפת הסימנים כשפה רשמית, קידום פלטפורמות תקשורת משותפות, מוקדי חירום משותפים, קידום חינוך, תרבות ועוד סוגיות רבות.
הארגון מקיים אחד לשנה כנס במדינה שהיא הנשיאה התורנית של הארגון. בכנס כזה מעלים סדנאות, סמינרים במשך יומיים ראשונים וביומיים האחרונים מקיימים אספה הכללית של הארגון.
הכנס התקיים השנה ביוון, הנשיאה התורנית של האיחוד האירופי. אגודת החרשים של יוון אירחה את הכנס במלון שבאתונה. בן ציון חן ודורון לוי נשלחו כנציגי אח"א החברה בארגון. הר
נושא הסמינר:
-
הנושא בשם "לפעול, להגיב, להשפיע". התמקד בשני נושאים עיקריים- קידום מעורבותם של אזרחים חרשים בחיים הפוליטיים ובנושא השני קידום מועמדים חרשים לפרלמנט האירופי.
לסמינר הוזמנו מרצים חרשים ושומעים לתת הרצאות הקשורות לקידום הנושאים שהזכרנו לעיל. להלן נושאים נבחרים שהועלו. הכנס עמד בסימן הבחירות לפרלמנט האירופי. עד כה היה חבר פרלמנט אחד חרש מהונגריה. השנה הצטרפו חמישה מועמדים.- מיוון,בלגיה, אוסטריה, הונגריה ופולין. רק הנציג ההונגרי והבלגית הצליחו להיבחר.
ד"ר אדם קוסה, חבר הפרלמנט ההונגרי שנבחר מחדש נתן הרצאה – מה נדרש מחבר פרלמנט חרש כדי להצליח בתפקידו? הוא מנה מספר מפתחות חשובים והם:
- השתתפותם של האזרחים החרשים בפוליטיקה.
- רשת קשרים או במילים אחרות נטוורק.
- שפת הסימנים. על חבר הפרלמנט להשתמש כל הזמן בשפת הסימנים בעזרת מתורגמנים.
- פרסום: חשוב לפרסם כדי שיידעו עליך. שתבצע "נראות" כלומר לקדם את עצמך ואת האג'נדה שלך כל הזמן.
מערכת Insign
ניתנה הרצאה מעניינת לגבי פיתוח פלטפורמת insign: עד כה לחרשים לא היתה אפשרות לנגישות מול נציגיהם היושבים בפרלמנט ובשאר מוסדות האיחוד. החרשים התקשו לשלוח, למחות, על עניינים האזרחים הנוגעים להם וכך למעשה הודרו מהחיים הפוליטיים. המערכת insign פותחה במטרה לאפשר לאנשים חרשים לתקשר ישירות עם הנציגים שלהם. איך זה עובד? אדם חרש מתקשר למוקד תיווך במדינה שלו והמוקד מתחבר למערכת והמערכת מתקשר לנציג שלו וכך מתאפשר תקשורת משולשת. ברמה זו האדם החרש היה יכול לקבל פידבק מיידי מהנציג הפוליטי שלו.
הכרת שפת הסימנים כשפה רשמית:
כחלק מהאג'נדה של EUD לקדם הכרה בשפת הסימנים המקומית כשפה רשמית בנוסף לשפות הרשמיות. בסיכום נאמר כי הכרת שפת הסימנים כשפה רשמית במדינה לא מבטיחה לפתור את כל הבעיות אבל היא דואגת להבטחת סביבת מסמנים בטוחה כדי למנוע הפרות. על מנת לקדם זאת צריך להגדיר מה המשאבים ומה היתרונות בכך.
להבדיל ממדינות ספרד, שבדיה, אוסטריה, אסטוניה, דנמרק ועוד יוון אינה מכירה בשפת הסימנים היוונית כשפה רשמית. פוליטיקאים יוונים כמו חברי הפרלמנט היווני, פקידי ממשלה וחברי הפרלמנט האירופי נשאו נאומים לגבי חשיבות שפת הסימנים לקהילת החרשים ביוון. לשם הכרה בשפת הסימנים יש צורך לערוך שינויים בחוקה היוונית. לשם כך נדרש שני שלישים מ350 חברי הפרלמנט היווני כדי לאשר הכרה. על מנת להכריז על קידום הנושא יו"ר אגודת החרשים היוונית, נשיא EUD ונשיא WFD נשאו הצהרה לקידום ההכרה בשפת הסימנים.
התרשמותי מהכנס היא שנושא של השתתפות החרשים בחיים האזרחיים והפוליטיים חשובים ביותר להשתלבות מלאה ולצמצום ההדרה. החרשים אינם מרגישים שותפים מלאים בחיים הפוליטים. האפשרות לשלוח ישירות לחבר כנסת ולהציף סוגיות שונות בחיים האזרחים ולא דווקא בסוגיות הקשורות לחרשות. לא רק זה אלא שצריך לפתח תודעה אזרחית בקרב קהילת החרשים.
רשם: דורון לוי
סיכום כנס EUD באתונה יוון 5.2014